W trakcie grillowania każdy ma zupełnie inne potrzeby i oczekiwania. Dla wielu konserwatystów i ortodoksów, w grillu najważniejszy jest żywy ogień i wędzarniczy dym, który unosi się z węgla lub ewentualnie odpowiednio dobranego drewna. Dlatego liczne grille ogrodowe produkowane są właśnie w taki sposób, aby umożliwić smażenie i pieczenie na żywym ogniu.
Wraz z rozwojem technologii oraz rozrostem grupy odbiorców, dla których najważniejsze w grillowaniu jest zachowanie czystości i wygoda, pojawiły się jednak także grille blog gazowe czy elektryczne, które są dużo łatwiejsze nie tylko w rozpaleniu. Przeważnie o wiele łatwiej jest je przechowywać lub transportować, chociaż potrzebują źródła napięcia albo zasilania gazowego, aby w ogóle zadziałać. Zamontowane raz na stałe w ogrodzie, altanie lub na tarasie, sprawdzają się jednak idealnie zarówno w sezonie jak i poza nim, a ich konserwacja i utrzymanie jest wyjątkowa proste. Z rozpaleniem takiego nowoczesnego grilla oraz utrzymaniem odpowiedniej temperatury w jego wnętrzu problemów nie powinien mieć nawet kompletny amator.